Informasjon om sikkerhetssituasjonen i Kenya

ODMtalsmann Salim Lone har på BBC-radio i dag framholdt at inneværende dags demonstrasjoner markerer avslutningen av «mass action» og overgang til målrettede tiltak, inkludert boycott og streik, rettet mot økonomiske interesser eid og kontrolllert av Kibakis sterkeste støttespillere. ODM-talsmannen nevnte eksplisitt det store meieriet Brookside, Equity Bank, buss-selskapet City HopperKenya Bus services og andre transportselskaper.  Ambassaden presiserer at dette ikke er en garanti for at det ikke vil kunne tillyses nye demonstrasjoner og at målrettede aksjoner – både mot de mål som er nevnt og eventuelle andre – også kan ha sikkerhets-implikasjoner som er relevante for norske borgere. Vedlagt nederst i denne meldingen har ambassaden valgt å vedlegge informasjon publisert av den amerikanske ambassaden. Vårt råd til norske borgere i Kenya er fortsatt følgende:På grunn av den uforutsigbare sikkerhetssituasjonen i Kenya anbefales norske borgere som velger å forbli i Kenya til å holde seg oppdatert på den lokale sikkerhetssituasjonen gjennom media og andre tilgjengelige informasjonskilder. Dersom det er uroligheter i det aktuelle området oppfordres norske borgere til å holde seg innendørs i så stor grad som mulig. Hvis en etter en fortløpende vurdering av sikkerhets- og behovssituasjonen anser det for påkrevet å bevege seg utendørs, anbefales norske borgere å unngå store folkemengder.

 

Reisevirksomhet i landet bør kun foretas etter en nøye behovs og sikkerhetsvurdering.

 

Norske borgere i Kenya som ikke allerede har registrert seg hos ambassaden, kan gjøre dette  ved å sende inn registreringsskjema for norske borgere. Lenke til registreingsskjem finnes på ambassadens nettsider:  http://www.norway.or.ke/ .

 

UDs Offisielle reiseråd for Kenya:

Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Kenya som ikke er nødvendig.http://www.landsider.no/land/kenya/raad.htm

  

Se også ambassadens hjemmeside: http://www.norway.or.ke/

 

 

Espen Gullikstad

Ministerråd / nestleder

Ambassaden i Nairobi

———————————————————————————————————————————————————————————————————–  January 17, 2008

 

Warden Message: Kenya Travel Route Advisory

 

The U.S. Embassy in Nairobi would like to alert American citizens in Kenya to the «Kenya Travel Route Advisory» which the Embassy has posted to its Internet website at: http://nairobi.usembassy.gov. The «Kenya Travel Route Advisory» provides details on the current security situation of the roads to most major game park destinations as presently known. Please refer to this document which we intend to update periodically.  

 

 

Destination

Post Election Location &

 

Route Security Status

 

 

Police or Illegal Road Blocks

Gas Stations and

 

Medical Facilities

Travel with

 

Domestic Employees

 

 

Local Police Contacts

Masai Mara

 

 

Narok and Transmara district affected, but situation calm at the moment Police roadblocks at Mahimahiu & Narok. Sporadic roadblocks reported in adjacent Bomet district. Gas stations at Narok town and at times at Suswa. Narok District Hospital Non-local communities may have problems in particular Kisii and Kikuyu OCPD Naivasha, Mr. Luguza – 0720/702854; OCPD Narok Mr. Wambani – 0722/734988 & OCPD Transmara, Mr. omukata – 0721/523376

Lake Nakuru National Park

Nakuru town and Nairobi-Nakuru highway not affected. Some IDPs camped at Nakuru showground. Regular police road blocks/highway patrols in place. Unconfirmed rumors of attempted illegal roadblocks around the Kinungi and Kimende areas. Nakuru, Naivasha and Gilgil have serviceable gas stations and private hospitals. Non-kikuyu communities may be targeted along the highway. OCPD Kiambu, Mr. Munyambu – 0722/582227, OCPD Naivasha, Mr. Luguza – 0720/702854 and OCPD Nakuru Mr. Munguti – 0720/861418

Naivasha

&

 

Hells Gate

Naivasha town partially affected, but calm at the moment. As above – same road Naivasha town have serviceable gas station, a district hospitals, and a few private clinics. Non-kikuyu communities may be targeted along the highway and at town. OCPD Kiambu, Mr. Munyambu – 0722/582227, OCPD Naivasha, Mr. Luguza – 0720/702854

 

 

Lake Baringo

Situated in Baringo district. Not affected. Calm at the moment. Route via Nakuru and Koibatek district partially affected, but calm at the moment. As Naivasha and Nakuru – same road. Nakuru and Marigat town with serviceable gas stations. District hospital in Marigat and Kabarnet town. Nakuru-Marigat road clear with no threats to non-locals. OCPD’s along Nairobi-Nakuru highway and OCPD Baringo, Mr. Peter Njenga – 053/2227; 0722/392591

 

 

Amboseli

Located in Kajiado district and along the Kenyan Tanzanian border town of Namanga. Slightly affected in the past, but area now calm. Only normal police road blocks at regular intervals along the Nairobi/Kajiado/Namanga roads. Athi River, Kitengela, Kajiado and Namanga towns with gas stations and district hospitals. Nairobi/Athi River/Kajiado/Namanga road clear with no threats to non-local communities. OCPD Kajiado, Mr. Kirimi 0721/701053

Nanyuki

&

 

Mt. Kenya

Located in Laikipia and Nyeri districts. Areas not affected and remain calm. Only normal police road blocks at regular intervals along the Nairobi/Thika/Nyeri/Nanyuki roads. Gas stations at Thika, Nyeri, Karatina and Naro Moru. District and private hospitals in Thika, Nyeri and Nanyuki Nairobi/Thika/Nyeri/Nanyuki roads clear with no threats to non-local communities. OCPD Nyeri, Mr. Limbitu – 0721/815927 and OCPD Laikipia Mr. Peter Maelo – 0733/757412; 062/31511

 

 

Samburu

Located in Samburu district that borders Isiolo to the East and Laikipia to the south. Not affected and remains calm except for isolated cases of traditional cattle rustling. Only regular police road blocks along the Nairobi/Nanyuki/Nyahururu or Isiolo/ Maralal roads. As above for Nairobi-Nanyuki road. Nanyuki/Nyahururu or Isiolo all have gas stations and district & private hospitals. Nairobi/Nanyuki/Maralal road clear with no threats to non-local communities. OCPD Nyeri/Laikipia and OCPD Samburu, Mr. Charles Wasike – 0722/858163; 065/62043; OCS Maralal, Samuel Okoyo – 0722/424090

Tsavo East/West National Park

Located in Makueni, Kitui and Taita Taveta districts. Area not affected and calm at the moment. Only regular police road blocks along the Nairobi/Athi River/ Mtito Andei and Voi highway with traffic patrols Gas stations along the highway. District & private hospitals. Nairobi/Athi River/Voi/Mtito Andei road clear with no threats to non-local communities. OCPD Machakos, Mr. Waruare – 0722/831850; OCPD Makueni, Mr. Garama – 0722/572044 and OCPD Voi, Mr. Kumut – 0722/898562