Tilbake i Norge! Fredag da jeg kom direkte fra Kenya så var ikke vegen  brøytet så kjørte vi oss fast med bil og en nabo måtte dra oss opp med traktor….. Fikk ikke start på vår egen traktor. Har bestilt nytt batteri som antagelig kommer i morgen. Bilen min har jeg lånt vekk til Johanne, som kommer til slutten av uken. Jeg har 3 betente gnagsår på føttene, etter å ha gått mye i pensko i varmen. (Jeg må kle meg pent og følge klesstilen i Kenya, når jeg skal representerer barnehjemmet \møte offentlige personer osv.) Så jeg vil ikke gå så mye på noen dager. Her har det vært brudd eller annet på telefon\internettlinjen,   frem til og med idag…….Så her har det vært fredelig. Det er litt godt å slappe av noen dager etter 8 hektiske uker i Kenya. Jeg jobber nattevakter i Aurland slik at jeg kan dekke mine egne utgifter her i Kinsedal og til flyreisene. Så alle penger som kommer inn går direkte til barnehejmmet, først og fremst til å dekke det månedlige budsjettet. Mat, husleie, lønninger osv. Dette går fint. Men med bedre økonomi så vil vi også kunne gi enbedre diett feks. Med mere frukt og proteiner.  Mais, bønner og ris er hovedkosten hver dag året rundt.  Vi kjøper 750gr kjøtt hver onsdag og lørdag, som deles på 14 barn og personalet.-Ett av barna vår har HIV, så han burde ha bedre tilgang på frukt og protein. Men dette gjelder de andre også.Dette er en av grunnene til at jeg vil drive landbruk. Noen penger går til fornyelse av det som blir mistet, stjålet og ødelagt. Men nå er det også slik at vi er i en fase av å bygge opp ett nytt hjem.-Det er mange ting vi trenger og ønsker oss !  Så hvis noen givere ønsker å øremerke en pengegave til en spesiell ting, så er det helt supert ! Jeg prøver å samle inn til byggingen av husene i Norge og i Kenya. Kjøpte en trillebår til stor glede og nytte, rett før jeg dro.Vi ønsker oss: kaninbur, rasegeiter(melk),kuer, fjøs, solcellepanel, møbler,frukttrær osv. Denne perioden som jeg var i Kenya nå, så hadde jeg satt meg noen mål:1. Skaffe revidert regnskap for 3 år, rakk det ikke. Kun for 2005.2. Skaffe meg permanenet oppholdstillatelse. Rakk det ikke, kun Entry Permit\oppholdstillatelse for 2år, som kan fornyes.3. Bli enig med arkitekten og ta med tegningene til Norge. Han somlet og rotet såpass og serverte tilslutt en slik regning at jeg avslo å ta med meg tegningene. Han kan beholde dem for alltid.4. Begynne å bygge. Rakk det ikke,- hadde ikke tegningene eller tid. Landmåleren som skulle markere grensene mine på eiendommen, hadde gått i feil vinkel, så dette måtte gjøres omigjen !Som eiendomsmegleren sa:   «det har oppstått ett lite problem»……….-Jeg hadde leid 2 menn til å grave hull til alle gjerdestolpene . 300 hull må graves på nytt. Slike hendelser må man tåle og regne med i Kenya. – Og at folk stjeler fra en. Jeg har desverre mistet noen ting.-På barnehjemmet må vi gjøre det slik at barna kan leke og sparke fotball med venner, UTENFOR hagen vår. Vi kan ikke slippe folk inn, for da skjer det raskt at noe forsvinner uten at vi kan spore vedkommende. Jeg skal prøve å bygge opp ett sted hvor vi kan føle oss trygge. Det skal nok gå bra.Vi må satse på å være selvstendig på flest mulig måter.Hvis man for eksempel er knyttet til Vannverket og ett rør ryker langt avgårde slik at vanntilførselen stopper, så er det meget vanskelig å få vannverket til å reparere skaden uten å bestikke dem !!!! Det hender man søker hjelp av fagpersoner, eksempel en lege. Men så oppstår det situasjoner hvor jeg spør megselv; er han lege ???? For å gjøre alt riktig i forbindelse med eiendomskjøpet så kontaktet jeg en advokat som var anbefalt. Han skulle hjelpe meg med alt;undersøke om det var heftelser på eiendommen, hjelpe meg med oppholdstillatelsen, ordne skjøtet i mitt\barnehjemmets navn og skrive kontrakt mellom meg og selger.         Han skrev kontrakt, men det sto ikke skrevet det som vi hadde avtalt!Jeg har bare tapt masse tid og penger på ham. Holdt på å miste den fine eiendommen pga rotet hans. Jeg har skaffet bekreftelse mellom selger og meg som bevitner at han har solgt eiendommen og mottatt pengene for denne.Har også fått ordnet skjøtet slik at det står i barnehjemmets\mitt navn. Så nå håper jeg inderlig at alt er i orden ! I og med at barnehjemmet flyttet nå for 2 uker siden, så trenger jeg noen nye styre\kommite medlemmer på det nye stedet. For det tar ca 2-3 timer å reise til det «gamle»stedet.Må finne noen styremedlemmer som har sin egen inntekt og er litt fremstående i samfunnet. -UTEN at de har sin egen agenda! Religiøs\politisk\personlig.Jeg ønsker å sette sammen et styre med representanter fra forskjellige stammer og trosamfunn.- For at jeg skal slippe presset fra ett trossamfunn OG for å markere at dette SKAL være hjem for ALLE.OG for å markere at vi kan samarbeide FORDI vi ønsker å gjøre noe positivt og rettferdig i samfunnet, selv om vi har forskjellig bakgrunn. Jeg har blitt kjent med noen indere\kenyanere som gjerne vil hjelpe meg.De er resurssterke mennesker.Skal bruke litt tid på å velge styre.  Det virkelig flotte som skjedde mens jeg var i Kenya nå er at jeg omsider fant et passelig hus som jeg fikk leie ! (Det vi hadde var for lite og det var for mye gjennomgang på tomten)Det er ca 3km fra huset, til eiendommen som jeg har kjøpt.Det betyr at jeg kan være i lag med barna i byggeprosessen !Huset er stort nok til at alle kan få hver sin seng !Jeg kjøpte 5 nye køyesenger, madrasser, laken og pledd. Alle barna er så fornøyd for å ha fått egen seng for første gang ! Sengene er pene også. KJøkkenet er passelig stort og en fin arbeidsplass, slik som det er bygget.Sosialarbeideren, Nancy som vasker og lager mat og jeg, har nå hvert vårt rom ! Det er herlig. Den nærmeste skolen som ligger ca 1,5km unna, der slår de ikke barna.Så vi er meget glade for dette !Har kjøpt nye uniformer til alle barna, slik at dette er klart til de begynner på skolen i januar.Har kjøpt noen nye skolesekker og varmere klær fordi dette er et kaldere distrikt, enn der vi bodde før.Luer, gensere og jakker.-Har også kjøpt ny tromme, endel kjøkkenutstyr og noe hageredskap.Kjøpte også en jernport, slik at vi kan stenge av hagen for uønsket besøk.Hagen er stor og fin, omkranset med en høy tornehekk som bla skjermer mot vinden.For å komme inn i huset så må man passere en høy jernport til.- Vi føler oss med andre ord trygge på dette stedet og skal foreløbig ikke ansette en vaktmann. Hele området er vakkert, fredelig og åpent. -Ett stort åpent landskap, hvor vi kan se Aberdare fjellene den ene vegen og Mt.Kenya den andre vegen.Endel vind.Store sletter og store vakre hvite Crownbirds\traner flyr omkring.Noen km unna er det en elefantsti, for elefantene vandrer mellom Mt.Kenya og Aberdarefjellene…. Jeg er altså litt skuffet fordi jeg ikke oppnådde alle målene jeg hadde satt meg denne gangen.Men jeg er glad for at jeg klarte å flytte barnehjemmet til et bedre egnet sted !Tok med 2 av personalet, Florence og Nancy;som jeg setter STOR pris på !Resten får vi finne etterhvert. Nå er det vel best å gjøre noen juleforbredelser Vennlig hilsen fra Nina PS. Som du ser, så kom jeg hjem uten arkitekttegninger….Jeg kutter alltid ut folk som ikke holder avtaler, er uærlige eller grådige.